פרשת החלפת הביציות- פסה"ד במחוזי

פרשת החלפת הביציות

פרשת "הביציות" – היבטים משפטיים ומשמעות ההכרעה

מבוא בפסק דין תקדימי שניתן לאחרונה, דן בית המשפט המחוזי מרכז-לוד בשאלה עקרונית ומהותית: מי הם הוריה המשפטיים של קטינה שנולדה עקב טעות רפואית חמורה בהליך הפריה חוץ-גופית? האם יש להעדיף את ההורים הגנטיים, אשר הביצית המופרית שייכת להם, או את ההורים המגדלים, אשר נשאו את ההיריון, ילדו את הקטינה וגידלו אותה מאז לידתה?

הכרעה זו מעלה סוגיות יסודיות בדיני משפחה, בהן האיזון בין עקרון "קול הדם" לבין עקרון "טובת הילד", והמשמעויות המשפטיות הנגזרות מהן.

עובדות המקרה – טעות רפואית ותוצאותיה המשפטיות במהלך הליך הפריה חוץ-גופית בבית החולים אסותא, אירעה טעות שבעקבותיה הושתלה ביצית מופרית של בני זוג ברחמה של אישה אחרת. לאחר לידתה של הקטינה, שהתגלו אצלה בעיות רפואיות מורכבות, התבררה הטעות באמצעות בדיקות גנטיות. מצב זה הוביל למחלוקת משפטית מורכבת בין ההורים המגדלים לבין ההורים הגנטיים.

הסוגיות המשפטיות המרכזיות בית המשפט נדרש להכריע בשאלות הבאות:

  1. האם ההורות המשפטית נקבעת לפי הקשר הגנטי או לפי תהליך הלידה וגידול הילד?
  2. כיצד יש לאזן בין הזכויות של ההורים הגנטיים לבין ההורים המגדלים?
  3. באיזה אופן יש ליישם את עקרון "טובת הילד" כאשר מדובר בטעות רפואית חמורה?

הכרעת בית המשפט המחוזי בית המשפט קבע כי טובת הקטינה מחייבת את הישארותה במשמורת ההורים המגדלים, תוך שמירה על קשר עם ההורים הגנטיים. החלטה זו התבססה על תסקירי רשויות הרווחה, חוות דעת מומחים רפואיים ופסיכולוגיים, והתחשבות במצבה הרפואי המורכב של הקטינה, שהכתיב את הצורך ביציבות הורית מתמשכת.

ניתוח משפטי – בין קשר גנטי להורות בפועל פסק הדין מדגים את ההתנגשות בין שתי גישות משפטיות מרכזיות:

  • הגישה הפיזיולוגית: לפיה האם היולדת היא האם המשפטית, ללא תלות בקשר הגנטי.
  • הגישה הגנטית: לפיה יש להכיר בהורים הגנטיים כהוריה המשפטיים של הילד.

מאחר שהדין הישראלי אינו מספק מענה חד-משמעי בסוגיה זו, נדרש בית המשפט להכריע על בסיס עקרון טובת הילד, שהועדף על פני השיקול הגנטי.

השלכות פסק הדין והבעת עמדה הכרעה זו עשויה להוות תקדים משמעותי במקרים דומים בעתיד. מצד אחד, היא מעניקה יציבות לילדים שגדלו במשמורת ההורים המגדלים, אך מנגד, היא מעוררת חששות בנוגע לזכויות ההורים הגנטיים ומעורבותם בחיי ילדיהם.

מן הראוי שהמחוקק יתערב וייצור מסגרת משפטית ברורה למקרים של טעויות רפואיות מסוג זה. יש לגבש מנגנון שיאפשר קבלת החלטות מושכלת על בסיס עקרונות קבועים, תוך הגנה על טובת הילד ומניעת התדיינויות משפטיות ממושכות הפוגעות בכלל הצדדים המעורבים.



עו"ד אלדד ארגוב – נוטריון מייצג בדיני משפחה לייעוץ משפטי בסוגיות הורות, פריון ומשפחה, ניתן ליצור קשר: 📞 טלפון: 052-254-6206

הכותב לא ייצג בתיק זה.

נשמח לעמוד לשירותכם בכל עת


Contact Us

By my target November 6, 2021
כיום ניתן להוציא תעודת נכה דיגיטאלית ולעקוב אחר הביטוח לאומי בטלגרם https://t.me/btlgovil נשמח לעמוד לשרותכם בכל עת!
By my target April 1, 2021
Make a list Lists are great ways to stay on track. Write down some big things you want to accomplish and some smaller things, too. Check the list regularly Don’t forget to check in and see how you’re doing. Just because you don’t achieve the big goals right away doesn’t mean you’re not making progress. Reward yourself When you succeed in achieving a goal, be it a big one or a small one, make sure to pat yourself on the back. Think positively Positive thinking is a major factor in success. So instead of mulling over things that didn’t go quite right, remind yourself of things that did.